مجله خودرویی ایران: در زمان واردات خودرو به ایران برندهای مختلفی وارد کشور شدند. اسمارت فورتو و اسمارت فورفور از جمله خودروهایی بودند که توسط یک شرکت نه چندان شناخته شده وارد کشور شدند. در ابتدا شاید به خاطر ابعاد کوچک طراحی جدیدی که داشتند، پشت ویترین نمایشگاه جلب توجه می کردند. تازگی طراحی و ابعاد اندازه این خودروهای اروپایی برای هم جذاب بود. اما داستان اصلی استقبال مردم از برند اسمارت بود. برندی که ۵۰ درصد از سهام آن تحت مالکیت کمپانی بزرگ مرسدس بنز است.
در اواخر دهه هشتاد شمسی هم ، شرکت ستاره نقره ای خاور، تصمیم داشت تا این برند آلمانی را وارد کشور کند که با مشکلات متعددی همراه بود و دیگر خبری از ورود این خودروها نشد. اسمارت در اواسط دهه ۹۰ شمسی بالاخره پایش به ایران باز شد. آن هم نسل سوم که از سال ۲۰۱۴ تا کنون تولید شده است.
دو مدل ForTwo و ForFour به خیابان ها راه پیدا کردند. اما خیلی زود به خاطر نبود قطعات یدکی و قیمت نه چندان منطقی از پشت ویترین نمایشگاه ها تکان نخوردند. البته که مشتریانی هم که این دو مدل را خریداری کردند، هیچ وقت به روی خود نخواهند آورد که چه خودروی بد بازاری را داخل پارکینگ منزلشان نگهداری می کنند. خودرویی که به نسبت رقبای خود در دیگر بازارهای جهانی نیز کمی گرانقمیت است.
خودروی اروپایی که در ایران مورد توجه قرار نگرفت! اسمارت هایی که در ایران طرفدار ندارند
خودرویی که در تصویر مشاهده می کنید یکی از چند دستگاه اسمارت فورتو موجود در ایران است. شرکت عرضه کننده این خودروهای کوچک شهری، در ابتدای کار خود مثل بسیاری دیگر از شرکت های وارد کننده ، وعده و قول های زیادی در خصوص افزایش واردات و حتی خدمات پس از فروش (موضوع بسیار مهم برای خودروهای وارداتی) می داد. اما به یکباره بعد از عرضه چند دستگاه از نسخه اسمارت فورتو و فورفور دیگر فعالیتی نداشت. به اصطلاح ناگهان غیبش زد.
چرا خودروی اسمارت در ایران مورد استقبال قرار نگرفت؟
تمامی اسمارت های وارد شده به ایران مدل های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ بودند. پیشرانه ضعیف ۱ لیتری ۳ سیلندر به هیچ عنوان جواب گوی این خودروی ۹۳۵ کیلوگرمی نبود. با اینکه خودرو وزن کمی داشت و از یک جعبه دنده ۶ سرعته اتوماتیک دوکلاچه بهره می برد، اما شتاب صفر تاصد آن ۱۵٫۱ ثانیه اعلام شده است. آن هم در نسخه فورتو! یکی دیگر از دلایل مهم در عدم خرید اسمارت در بازار ایران، نبود مرکز خدمات پس از فروش بود. خودروی نسبتاً ناشناخته که قطعات آن در هر بازاری پیدا نمی شود! بخصوص بازار حوزه خلیج فارس که چندان تمایلی به خرید چنین خودروهای اکونومی نشان نمی دهند.
نبود امکانات و آپشن های ابتدایی نسبتا به پولی که بابت خودرو پرداخت می کنید، نکته بعدی برای نخریدن این خودرو است. شما در این خودرو امکانات معمولی مثل استارت دکمه ای، ورود بدون کلید (کیلس) ، چراغ مه شکن عقب، چراغ شور جلو را نخواهید داشت! اما مبلغی که برای خودرو پرداخت می کنید بسیار بالا است.
صفحه رسمی ما را در اینستاگرام دنبال کنید
نظرات کاربران